Een sauna gebruikt relatief veel energie. Goede saunaisolatie is dus een noodzaak. De temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zijn in een sauna heel hoog, de warmteverliezen dus ook. Bij te lage isolatiewaarden duurt het bovendien onnodig lang voordat de sauna op temperatuur is.

isolatie voor sauna

13 cm steenwol toegepast

Dikte
Bij bouwpakketten is de isolatie vaak erg dun. De dikte van de isolatie is echter allesbepalend. Hoe dikker hoe beter. Als je met SLS-en werkt is de maximale dikte van de isolatie 9cm. Door nog SLS-en dwars voor te plaatsen kan de isolatie nog met 4cm toenemen. 13 cm is zeker voor een buitensauna een mooie dikte.

Brand en isolatie
Brand is in een sauna een reƫel risico. Het is dus belangrijk dat de isolatie goed hittebestendig is. Steenwol voldoet aan dit criterium. Steenwol is gemakkelijk te verwerken. Het nadeel van steenwol is dat het prikt bij de verwerking en op de longen slaat. Je moet je dus even goed beschermen. Iets goedkoper maar lastiger te verwerken en bovendien nog irriterender is glaswol.

Vocht in de isolatie
Als je isolatie nat wordt is het niet werkzaam meer. Het water is immers een prima warmtegeleider. Voorkom door speciale aluminiumfolie aan de binnenzijde dat het vocht uit de sauna door opgieten in de isolatie kan komen. Verwerkt de folie volgens de voorschriften van de fabrikant. Als de isolatie toch nat is geworden moet het wel weer kunnen drogen. Zorg er dus voor dat je aan de buitenzijde wel folie gebruikt maar dat moet wel damp-open zijn. Hierdoor kan er geen water naar binnen, maar wel naar buiten. Zorg ook dat je wanden geen vocht naar binnen kunnen doorlaten.