Een luchtstroom in je sauna is van groot belang. Verse lucht voorkomt dat je benauwd wordt. Saunaventilatie is ook belangrijk voor de verdeling van de warmte. Zonder juiste ventilatie blijft de warmte rond de saunakachel hangen.

Hoge Saunaventilatie

Het hoge rooster bij het plafond

 

Convectie

De kachel geeft zijn warmte gedeeltelijk af door de gloeiende stenen. Die warmte verplaatst zich ook zonder ventilatie door de ruimte. Een deel van de warmte wordt in de sauna afgegeven door convectie, dat wil zeggen opstijgende warme lucht. Sluit de afvoer af tijdens het opwarmen. Dit bespaart energie.

Inlaat en uitlaat

De plaatsing van de toevoer en de afvoer bepaalt hoe de luchtstroming in een sauna verloopt. Er moet altijd 1 rooster laag voor de inlaat van lucht en 1 rooster hoog voor de uitlaat. Deze roosters moeten in de ruimte tegenover elkaar zijn geplaatst om te voorkomen dat er alleen een luchtstroom langs een wand omhoog gaat. Het lage rooster wordt bij voorkeur vlak bij de kachel geplaatst. Let op dat er via de luchtroosters aan de buitenzijde geen water door mag slaan in de isolatie. Natte isolatie werkt niet meer. En vocht kan voor problemen in de ontluchting zorgen. Het is ook mogelijk om een deur te kiezen zonder dorpel. Een spleet van 2 tot 4 cm is voldoende voor de luchttoevoer.

Afkoelen

Zorg dat u de deur van de sauna tijdens het afkoelen goed openzet. Het water in de afkoelende lucht wil graag condenseren en neerslaan in uw sauna. Door de deur open te zetten, zorgt u er voor dat de warme lucht niet in de sauna afkoelt, maar buiten. Dat voorkomt vochtproblemen. Als u de sauna langere tijd niet gebruikt, zorg juist dan ook voor voldoende ventilatie!

 

saunaventilatie laag rooster

Een laag rooster voor luchtinlaat