Als u een sauna wilt realiseren is het natuurlijk de eerste vraag waar u hem wilt plaatsen. Er zijn diverse mogelijkheden zowel binnen als buiten. Alles hangt af van de ruimte die u ter beschikking heeft en de grootte van de gewenste sauna. Daarnaast kan de gekozen plaats ook veel invloed hebben op de kosten. Het is bijvoorbeeld van belang dat er een elektriciteitsaansluiting van voldoende capaciteit is of aangelegd kan worden, de ventilatie moet voldoende zijn. Als u kiest voor een houtkachel dan moet er een rookkanaal voorhanden zijn of aangelegd worden.

sauna plaatsen in bestaande blokhut

Buitensauna in bestaande blokhut

Buitensauna

Een buitensauna is natuurlijk geweldig. Er is niets fijner dan afkoelen in open buitenlucht, vooral bij vrieskou. Als u graag een buitensauna wilt dan is het van belang dat u voldoende privacy heeft in de tuin. In het algemeen moet er dan nog wel een elektrische aansluiting worden gemaakt. Het is fijn om dan ook in de buurt van de sauna water en een buitendouche te hebben. Zorg bij een buitensauna voor voldoende fundering. Bij een buitensauna is het in het algemeen zo dat u veel vrijheid heeft bij de keuze van de omvang en de vorm omdat de beperkingen vaak veel minder groot zijn dan bij een binnensauna. U kunt buiten vergunningsvrij bouwen tot een bepaalde oppervlakte. Heeft u al opstal zonder vergunning dan moet misschien toch nog vergunning worden aangevraagd. Een buitensauna kan natuurlijk ook in een bestaande schuur, blokhut of garage worden geplaatst.

Kamer

Indien u in u huis een kamer over heeft kan daar relatief eenvoudig een sauna worden gerealiseerd. In de meeste gevallen is een standaard sauna dan een goede mogelijkheid. Deze zijn in allerlei maten en uitvoeringen te verkrijgen. Zorg wel dat er voldoende ventilatie tussen buitenmuren en de buitenkant van de sauna wordt gerealiseerd om vochtophoping en schimmelvorming tussen de muur en de sauna te voorkomen. Als de sauna tegen een halfsteens- of steensmuur zonder isolatie wordt geplaatst is het wel van belang om conform voorschriften tussen de saunawand en de buitenmuur voldoende isolatie aan te brengen.

Zolder

Onder een schuin dak zijn diverse mogelijkheden om een sauna te maken. Dit is vaak ongebruikte ruimte waar je met een sauna toch nog wat van kunt maken. Het is heel belangrijk om de kachel niet onder het schuine dakschot te plaatsen om brand te voorkomen. Boven de kachel moet voldoende vrije ruimte zijn. Hoe er geisoleerd moet worden hangt af van de bestaande situatie en moet van geval tot geval bekeken worden.

Badkamer

Er zijn ook sauna’s die u in uw badkamer kunt plaatsen. Deze zijn over het algemeen klein. Ik zelf vind een badkamer wat vochtig en daarom minder geschikt. Ik zou voor een sauna een drogere omgeving kiezen. Bij het stijgen en dalen van de temperatuur en vooral ook bij het opgieten komt er al veel vocht vrij.

Serre

De mooiste lokatie voor een sauna is een serre. Dit kan een bestaande of een nieuwe serre zijn. Hierbij heeft u de luxe van uw huiskamer voor het relaxen en de mogelijkheid om af te koelen in de tuin in één. In veel gemeenten biedt het bestemmingsplan de mogelijkheid om tot 2 of 3 meter buiten de achter- en zijgevel aan te bouwen.